Sköt om din markis en gång om året så håller den längre. Spendera lite extra tid när du tar fram den under våren eller plockar in den på hösten – det är värt det i slutändan.
Tänk på att veva in markisen om det blåser riktigt hårt.
Om din markis används när det regnar, tänk på att spänna upp den ordentligt och se till att den har en bra lutning som gör det möjligt för vattnet att lätt rinna av.
Stora vattensamlingar på markisen sliter duken samt markis stommarna, detta på grund av vikten.
Rulla in markisen om det snöar för mycket, snö är tungt och stora snö mängder kan orsaka skador på vikarmarna.

Låt en tekniker ta hand om eventuella reparationer av markisen. En terrassmarkis har vikarmar som är försedda med en inbyggd fjäder som kan orsaka stora skador om någon som inte är kunnig, försöker reparera den på fel sätt.
Om markisen börjar krångla, vilket den kan göra efter många års bruk, kan du själv smörja in dem utsatta rörliga delarna.
Se till att ni inte kladda på markisväven, då det kan vara svårt för att göra rent.

Så gör du rent stommarna

Markisens olika profiler och vikarmar är gjorda i aluminium. Dessa kan du enkelt rengöra med en trasa, ljummet vatten och ej starkt diskmedel.
Då får du lätt bort fläckar och annan smuts, och konstruktionen blir som ny igen.

Så rengör du din markisväv

Oftast är markisen en akrylduk. Det är en duk som inte bleks och är både slitstark och skyddsbehandlad.
Skölj av markisen med ljummet vatten. Ta sedan lite handdiskmedel på en mjuk borste och skura sedan bort smuts, löv och andra lösa partiklar(använd inte hårda borstar). Spola sedan av allt diskmedel – se till att du använder rikligt med vatten. Tänk på att rulla in en blöt markis går bra, men på hösten är det bra att låta den torka ordentligt innan man gör det.
Om du har en markiskappa kan den lätt monteras av och tvättas separat, precis som ovan. På vinterhalvåret, när markisen inte används kan man även vinterförvara kappan inomhus. Detta då den kan sitta aningens oskyddat.

OBS! Använd inte högtryckstvätt!!!
Den kan förstöra dukens impregnering och få den att släppa in vatten och kan möglas.
Använd inte starka tvättmedel som innehåller till exempel syror eller slipmedel.

Att tänka inför dukbyte:

  • Markisväv som ofta används är av spinfärgad akryl.
  • Vikt per kvm är ca 290-300gr, vilket innebär att nya duken är tyngre än den som användes förr. Detta innebär att det gamla stativet inte orkar spänna på samma sätt som förut den nya duken.